Hotel Maya Luna Mahahual ecologisch hotel

Ecologisch Hotel

Natuur en ecologie.

Toeristen die besluiten om een vakantie te boeken in ecologisch hotel Maya Luna hebben vaak 1 ding met elkaar gemeen. Het zijn natuurliefhebbers op zoek naar een vakantie bestemming ver weg van het massa toerisme. Ze vinden het belangrijk om de natuur te beschermen en kiezen daarom voor een ecologisch hotel. Ze komen voor de zee, het strand, het geluid van de golven en het zingen van de vogels. En natuurlijk om te zwemmen, te snorkelen, te duiken en om te wandelen langs de ongerepte stranden.

Het koraal rif voor ons hotel

The Mesoamerican Barrier Reef“, een van de laatste nog levende koraalriffen ligt precies voor het hotel. Dit complexe rif systeem strekt zich uit van het noorden van de Yucatan Peninsula tot de Bay Islands in Honduras. Het gebied huist een groot aantal eco systemen zoals mangrove, meren grotten en zeegras. Al deze systemen, inclusief het rif zijn allemaal met elkaar verbonden en afhankelijk van elkaar. Zeegras is onder andere een broedplaats voor allerlei jonge visjes. Tegelijkertijd beschermt zeegras het strand tegen erosie.

De meeste gebieden buiten het dorp van Mahahual hebben een ecologische bestemming gekregen. Activiteiten mogen slechts een minimale invloed op de natuur hebben. De natuur wordt hierdoor zo goed mogelijk beschermd. Hiermee probeert men te voorkomen dat Costa Maya verwordt tot een tweede Cancun.

eco hotel restaurant Maya Luna Mahahual duiken bij het koraal
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur bloemen
Ecologisch Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur rio bermejo
Ecologisch Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur zonsopgang

Ecologisch hotel Maya Luna.

Voorafgaand aan de bouw van Maya Luna hebben we een uitvoerige milieu impact studie gedaan. Na goedkeuring van SEMARNAT ( het Mexicaanse ministerie van milieu) kregen we de bouwvergunning. Ecologisch hotel Maya Luna is gebouwd met de grootste inachtneming van milieu wetten en restricties. Er zijn geen bomen noch mangroves gekapt. Dit om zodoende zo min mogelijk schade aan te richten aan het milieu.

Voor water en elektriciteit gebruikt ecologisch hotel Maya Luna natuurlijke hulpbronnen.
Elektriciteit wordt voor 90 % gegenereerd met behulp van zonnepanelen. Voor 10% door een diesel generator die we als back-up gebruiken. Om energie te sparen gebruiken we energie zuinige lampen en fans in de bungalows.

Regenwater

Regenwater wordt op gevangen op het dak van de bungalows en komt terecht in de ruimte onder het terras. Natuurlijk is er naast het regenwater om te douchen in alle bungalows ook drinkwater in flessen aanwezig.

Afval water – Alle bungalows en het restaurant zijn aangesloten op 1 groot bassin. Hierin wordt het afvalwater opgevangen. Het bestaat uit verschillende compartimenten. Deze zijn afgescheiden door filters. Nadat het afval water de laatste filter is gepasseerd wordt het gebruikt voor irrigatie.

Zeegras–we gebruiken het zeegras dat iedere dag aanspoelt als fertilizer.

Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur cactus in bloei
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur pelicaan
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur mangrove water
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur hermitage krab

Hotel en Bungalows.

In de bungalows hangt een lijstje met enkele praktische aspecten m.b.t het verblijf in ecologisch hotel Maya Luna. Gasten worden verzocht verantwoordelijk om te gaan met het gebruik van water en elektriciteit. Lakens en handdoeken worden elke 3 dagen verwisseld. Alle bungalows hebben 24 uur elektriciteit. Elke bungalow heeft een fan. We gebruiken energie besparende lampen en fans. Er is geen air conditioning in de bungalows. We hebben in ecologisch hotel Maya Luna “Maya airconditioning” : met de ramen open aan de voor en achterkant waait er een heerlijk briesje door de bungalow.

Restaurant

We kopen zoveel mogelijk bij kleine lokale winkels en vermijden waar het maar kan de grote supermarkten. Als het even kan kopen we vis, gevangen door lokale vissers. Sommige ingrediënten en kruiden die we in de keuken gebruiken groeien in onze eigen tuin, bijvoorbeeld bananen, papaja en koriander.
Ecologisch hotel Maya Luna respecteert natuurlijk de reproductie tijd van kreeft en caracol. Gedurende deze periode kopen we geen kreeft en caracol van de vissers en natuurlijk serveren we het niet in ons restaurant. We scheiden organisch en niet organisch afval. Achter het restaurant hebben we een compost hoop. Waar we maar kunnen hergebruiken we plastic.

Meubels en decoraties.

Alle decoraties in de bungalows en het restaurant zijn allemaal hand gemaakt door kleine lokale winkeltjes in Quintana Roo en de Yucatan Peninsula. Alle meubels in de kamers en het restaurant (bedden, stoelen, tafels, kastjes, deuren etc) zijn handgemaakt door lokale timmermannen. Het hout komt voor het overgrote deel uit een klein dorp, Noh Bec, op 80 km van Mahahual. Door het hout bij hen te kopen en hen de meubels te laten maken hebben we een aantal families geruime tijd financieel gesteund. Soms spoelt er ook hout aan dat we kunnen gebruiken voor tuinmeubels.

Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur eekhoorn
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur bougainvilla
Ecologisch Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur regenseizoen
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur bloemen

Maya Luna tuin.

Een groot deel van de tuinverlichting is opgewekt door zonne-energie. We zijn trots op onze prachtige tuin. Vol met lokale planten, bloemen, fruit en bomen. In de tuin staan onder andere palmbomen, chit, bougainvillea, bananen boom, mango en papaja boom, flamboyant, cactus, nopal, tulpen, zee druif, margaritas .

Management van ecologisch hotel Maya Luna.

Onze gehele staf is lokaal. Onze werkers komen uit de kleine omliggende dorpen zoals Limones, Bacalar, Chetumal en Divorciados. Maya Luna biedt gratis woonruimte en maaltijden voor alle werkers. Aan werkers die de middelbare school niet hebben afgemaakt, bieden we de mogelijkheid om een speciaal volwassen educatie programma te volgen. Ecologisch hotel Maya Luna heeft hier een speciaal diploma voor ontvangen. We bieden onze medewerkers ook de mogelijkheid om geld te lenen, zonder rente. Tijdens en buiten werkuren leren we onze medewerkers basis engels. We werken met lokale tour operators.

Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur krab
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur zeearend
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur bloemen
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual natuur lizzard