Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual over ons

Over Maya Luna

Hotel Restaurant Maya Luna ligt aan de Costa Maya, in het zuidoosten van het schiereiland Yucatan. Het ligt tussen de kleine vissersdorpjes van Mahahual en Xcalak.

De “Costa Maya” in de staat Quintana Roo maakt deel uit van de “Mundo Maya” (Maya Wereld). De regio is een beschermd natuurgebied. Het ligt ver weg van de ge-eikte toeristische route. Tegelijkertijd is de Costa Maya al wel goed bereikbaar over een goed wegennet. De Costa Maya is een van de weinige plekjes in de wereld die nog niet door het massa toerisme ontdekt zijn.
Kortom, de Costa Maya heeft alles waar veel mensen tegenwoordig naar op zoek zijn. Hier kun je eens helemaal ontsnappen aan de dagelijkse gekte….

Hotel Maya Luna – Een korte geschiedenis

Jan Schmeitz, free-lance journalist voor o.a. VARA radio, Trouw en IKON Televisie, heeft het gebied in 1985 ontdekt. Toentertijd een totaal ongerept gebied; op een paar vissers na woonde er helemaal niemand. Zee, strand en mangrove, dat was alles wat er was. Terug in Amsterdam besluiten Jan en zijn vrienden Theo Uytenhaak (fotograaf) en Geert Franssen (art-director bij een reclame bureau) om een stukje strand te kopen. “Voor later. Om een plek te hebben om een boek te schrijven. Of een plek om later met pensioen te gaan”.

In 2000 was Mahahual inmiddels uitgegroeid tot een klein dorp. De Mexicaanse regering verklaarde de hele kuststrook tot beschermd gebied. De kust werd omgedoopt tot Costa Maya. Er werd een plan gemaakt voor de ontwikkeling ervan. Om een tweede Cancun te voorkomen werd besloten alleen kleinschalige toeristische projecten toe te staan. De drie partners besluiten om een huis te bouwen op hun 200 meter lange stukje strand. Theo en zijn vrouw Tineke (directie secretaresse) verhuisden tijdelijk naar Mahahual om het papierwerk te regelen. En natuurlijk om de bouw te begeleiden.

Toen het huis af was besloten Jan en ik dat het tijd was om onze droom uit 1985 waar te maken. In maart 2002 begonnen we met plannen maken en in november 2002 zijn we verhuisd naar Mexico. Op 1 februari 2003 zijn we begonnen met de bouw van Hotel Maya Luna. In de paasvakantie van 2004 konden we de eerste gasten ontvangen.

Met de bouw van Hotel Restaurant Maya Luna hopen we een plek te hebben gecreëerd waar de gasten zich thuis voelen, waar het Mexicaanse personeel een decent salaris verdienen en waar wij, als eigenaren, een redelijke winst maken. Hotel Maya Luna is ook een paradijs voor honden en andere huisdieren.

De toekomst van Maya Luna

Inmiddels wonen we alweer bijna 20 jaar in Mexico. Met veel plezier hebben we al die tijd ons hotel restaurant gerund. Er is een boek in de maak over alle avonturen van de afgelopen jaren, over het reilen en zeilen in Mexico; met vele anekdotes maar natuurlijk ook met aandacht voor minder leuke gebeurtenissen, zoals de catastrofe toen orkaan Dean (categorie 5) in augustus 2007 Mahahual en ons hotel verwoeste. 

Ook Covid-19 heeft er goed ingehakt, maar we zijn nu, eind oktober 2021, weer op de goede weg; de reserveringen stromen binnen vanuit alle delen van de wereld. Na 20 jaar tijd is het tijd voor iets nieuws en zijn we op zoek naar iemand die het stokje van ons over wil nemen. Verhuren is helaas geen optie, kopen met mogelijkheid tot financiering wel. Wil je meer weten, neem dan even contact met ons op via de whatsapp knop hieronder of schrijf ons:  info@hotelmayaluna.com

Carolien van Santvoord
Co-owner of Hotel Maya Luna.

Ons team

Maak kennis met ons team

Wij zijn erg trots op ons team, dat alweer vele jaren bij ons werkt.
We hopen je snel te ontmoeten bij Maya Luna!

Speciale gastheren

Alex en Ajax

Alex is het zoontje van Jorge en Norma en gastheer van alle kleine kinderen die ons bezoeken. Hij is het beste vriendje van Ajax, onze hond!

Bubba

Manager/Gastheer

Jorge

Chefkok/Onderhoud

Jan

Eigenaar/Chefkok

Gerardo

Ontbijtkok/Tuinonderhoud

Norma

Keukenhulp/Schoonmaak

Carolien

Eigenaar/Publiciteit

Samenwerking Maya Luna wereldwijd.

Voor iedereen die om wat voor reden dan ook op zoek is naar mooie, kleinschalige en bijzondere plekjes op de wereld, opgezet en begonnen door Nederlandse ondernemers… Hieronder een lijstje met accommodaties die gestart en gebouwd zijn door Nederlanders, door hen gerund worden en waar natuurlijk ook Nederlands gesproken wordt. Zeker prettig als je met kinderen op reis bent!

Wereldwijd
Allereerst nodigen we je uit om een kijkje te nemen bij Globaldutchies.nl, hét vakantieplatform voor de Nederlandstalige vrouw wereldwijd. Wordt lid voor maar 2 euro per jaar (+€0,40 transactiekosten) en krijg toegang tot tientallen unieke accommodaties van Nederlandse vrouwen. Alle bijdrages zijn donaties aan een goed doel, kleine projecten die voor ogen hebben de positie van meisjes en vrouwen te verbeteren.
Heb je zelf een hotel of vakantie accommodatie? Ben je geinteresseerd in een uitgebreide publicatie van jouw unieke accommodatie? Ria Luitjes heeft het platform opgericht en kan je er meer over vertellen. 

Noord Ecuador, Andes gebergte, Otavolo
Hotel Doña Esther is een sfeervol klein koloniaal hotel in het hartje centrum van Otavalo, een dorpje midden in het Andes gebied in Ecuador. Wendy van Driel is de eigenaresse en je kunt reserveren via hostalesther@yahoo.com

Centraal Portugal, het “groene hart”, Arganil (Valbona)
Casa Traca, een kleine bed & breakfast gelegen tussen Viseu en Coimbra, is een uitstekende keus om vandaar uit Centraal Portugal te ontdekken. Jose van der Zwan is de Nederlandse eigenaresse. Voor reserveringen: casatraca@hotmail.com