Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual Diving Meso American Barrier Reef

Snorkelen in Mahahual

Snorkelen bij de Mesoamerican Barrier Reef

Voor ons hotel ligt het op een na grootste nog levende rif van de wereld, “The Mesoamerican Barrier Reef” (link in het engels) Een fantastische plek om te snorkelen. Dit rif strekt zich uit over meer dan 1000 kilometer voor de kust van Honduras, Guatemala, Belize en Mexico. Een aantal van de vis- en koraal soorten die hier leven zijn met uitsterven bedreigd. Andere zijn inmiddels in meer of mindere mate beschermd. Zeeschildpadden, Caracol, Kreeft, Manatee, Grouper en zwart koraal zijn enkele voorbeelden van bedreigde soorten. Mocht je meer wilt weten over de bedreigde diersoorten Caracol en Kreeft en wanneer ze wel en niet mogen worden gevangen, verkocht en gegeten, laat het ons weten tijdens je verblijf. 

Snorkelen bij het rif

De afstand van de kust tot aan het rif is ongeveer 400 meter. Vanaf de kust lijkt alles veel dichterbij dan het daadwerkelijk is. En zeker als de zee niet heel rustig is, kan de afstand bedriegen. Daarom raden we je sowieso aan om met de kayak naar het rif te gaan. Dan kom je nog redelijk uitgerust aan en heb je al je energie over om te snorkelen. We hebben touw aan de kayak en de paddle vastgemaakt. De paddle kun je zo niet verliezen, de kayak kun je gewoon achter je aan laten drijven terwijl je aan het snorkelen bent. 

Vlakbij de kust is het water ondiep. Je ziet hier en daar wat zeegras. Dit zijn broedplaatsen voor vele tropische vissoorten. Zeegras maakt deel uit van het ecosysteem waar ook de mangrove en het rif toebehoren. Alles staat met elkaar in contact. Alle drie hebben ze elkaar nodig om te overleven. In dit ondiepe deel zie je geen koraal. Wel kom je vaak kleine visjes tegen. Verschillende keren heb ik op nog geen 10 meter een slapende baby rog gezien. Halverwege het rif is er een strook zeer helder water. De maximale diepte is hier 3 meter. Bij het rif aangekomen is het water wederom ondiep. Je kunt er zelfs staan. Pas op dat je geen koraal raakt. Aan de kayak zit een touw vast, zodat je de kayak al snorkelend mee kunt nemen. De kayak drijft gewoon achter je aan. Zwemmen naar het rif kost minimaal 20 minuten. Het gebruik van de kayaks is gratis, het masker verhuren we voor een klein bedrag. 

 

Ecologisch hotel restaurant maya luna mahahual snorkelen met kayak
eco hotel restaurant Maya Luna Mahahual duiken bij het Meso Amerikaanse rif
Hotel Restaurant Maya Luna snorkel tour
eco hotel restaurant Maya Luna Mahahual duiken koraal rif

Kinderen en Snorkelen

Kinderen die willen leren snorkelen kunnen vlakbij ons hotel oefenen. Aan de andere kant van het riviertje is er een grote koraal formatie aan de kust “vastgeplakt”. Het is er ondiep dus kinderen kunnen rustig wennen aan de snorkel apparatuur. Dit miniatuur rif is op slechts 5 minuten lopen van Hotel Maya .

Snorkel Tour.

In het dorp zijn een aantal duikshops die snorkel tours organiseren en regelen. We kunnen je helpen in contact te komen met een van de duikshops zodat je een toer kunt regelen naar een van de vele mooie plekken voor de kust. Een snorkel toer in het dorp duurt ongeveer 1 a 1.5 uur.