Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual Mayan Ruinas Kohunleach

Maya tempels

De Costa Maya maakt deel uit van de “Mundo Maya” (Maya Wereld); een regio die zich uitstrekt over Yucatan Schiereiland. En doorloopt via Belize om uiteindelijk te eindigen in Guatemala. De Mundo Maya telt een enorm aantal Maya sites, sommigen nog maar net ontdekt en blootgelegd. Hotel Maya Luna is een perfecte plek om een aantal van deze indrukwekkende sites te bezoeken. De Maya tempels van Chacchoben mag je niet missen. Inclusief heen en terugreis heb je er ongeveer een dagdeel voor nodig.

Excursies Mundo Maya – de Maya Tempels van Chacchoben.

Tijdens de klassieke periode van 250 A.D tot 900 maakte de Maya bevolking een enorme groei door. Vele nieuwe wijken steden werden gebouwd, waaronder Chacchoben. De meeste Maya tempels van Chacchoben zijn gebouwd tussen 300 ebn 360 A.D. In de Maya cultuur neemt mais een zeer belangrijke rol in. Niet alleen als voedsel. De Mayas geloofden ook dat hun goden mensen maakten uit Mais.

De tempels zijn nog niet zolang geleden ontdekt. En dus relatief nog onbekend bij toeristen. Tot op heden is slechts een deel van de site opgegraven. Men vermoed dat er nog residentiële en ceremoniële tempels onder de grond liggen. De omgeving van de site is heel mooi, omringd door jungle. Met enorme “Cohune” palmbomen en Mahogony bomen.

Wanneer kun je de Maya tempels van Chacchoben het beste bezoeken.

De site is open voor publiek sinds 2002. Sindsdien is het een populaire dag excursie geworden voor dagjes mensen die met een cruiseboot aan komen. We raden aan om de Maya tempels van Chacchoben te bezoeken op een dag dat er geen cruiseboot is. Met een beetje geluk ben je dan de enige bezoeker. En kun je er heerlijk rondslenteren, zonder iemand tegen te komen. Helaas is het tegenwoordig verboden om de ruïnes te beklimmen.
De site is iedere dag open van 8 uur a.m tot 5 p.m. Op zondag is de toegang gratis voor Mexicanen.

Hoe kom je van Mahahual naar de Maya tempels van Chacchoben.

Rijdt door het dorp van Mahahual. Sla af naar links en rijdt de 60 km terug naar de T kruising. Sla af naar links, richting Chetumal. Je komt door het dorpje van Pedro Santos. Daar verkoopt iedereen ananas langs de weg. Na plus minus 1 km kom je op een kruising waar je rechts af slaat, richting Merida. Rijdt nog zon 7 km door. Aan je linkerhand zie je nu de archeologische site van Chacchoben. In totaal zijn het 75 km vanaf ons hotel. Je doet er ongeveer 3 kwartier over.

Ecologisch hotel restaurant maya luna mahahual activities Archeologische site van Chacchoben
Ecologisch hotel restaurant maya luna mahahual activities Archeologische site van Kohunlich
Ecologisch hotel restaurant maya luna mahahual activities Archeologische site van Becan
Ecologisch hotel restaurant maya luna mahahual activities Archeologische site van Calakmul

Maya tempels van Kohunlich

Kohunlich ligt op 180 kilometer afstand en is vooral bekend door zijn fantastisch mooie maskers. Hoewel de maskers doen denken aan de zonnegod Kinich Ahau, zijn het geen representaties van hem, maar portretten van de toenmalige heersers. De Maya Tempels van Kohunlich werden voor het eerst ontdekt in 1912. Pas in de jaren 60 is men begonnen met de opgravingen. De site is vernoemd naar de cohune palm.

Kohunlich was bewoond gedurende de Klassieke periode A.D. 250-900. Men vermoedt dat de stad een regionale functie had. Kohunlich werd ook gebruikt als rustplaats op de handelsroute vanuit Yucatan en Campeche naar Belize en Guatemala.

Een van mijn favoriete sites

De Maya tempels van Kohunlich beslaan een oppervlakte van ongeveer 21 hectare. Het overgrote deel van de gebouwen moet nog worden blootgelegd. De site is omgeven met een fantastisch mooi subtropisch regenwoud. Van alle Maya tempels die ik heb bezocht de afgelopen 10 jaar is dit nog steeds een van mijn favorieten. De site heeft een enorm groot centraal plein, omgeven door piramides en platforms. Je mag er nog steeds opklimmen.

Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Neem de tijd en ga even zitten. En probeer je in te denken hoe de Maya tempels van Kohunlich er eeuwen geleden hebben uitgezien. Ik ben elke keer weer verbaasd over de rustige, vredige sfeer die Kohunlich uitstraalt.

Routebeschrijving Mahahual naar Kohunlich.

Rij Mahahual uit, sla linksaf, en rijdt de 60 km terug naar het kruispunt. Sla linksaf richting Chetumal. Na nog eens 60 km komt er een afslag. Sla rechtsaf richting Escarcega. Na 20 km staan de ruines van Kohunlich aangegeven. Sla hier linksaf. Vanaf daar is het nog zon 10 km over een grotendeels onverharde weg om bij de tempels van Kohunlich te komen. Vanaf Maya Luna is het ongeveer 2.5 uur om er te komen.

Combineer een bezoek aan Chacchoben of Kohunlich met een duik in het meer van Bacalar. Vertrek vanuit Maya Luna na het ontbijt en je hebt tijd om allebei de plekken te bezoeken. Een leuke dagtocht !

Archeologische site van Calakmul

Calakmul is pas heel recent ontdekt en tot op heden is slechts 5 % van de ruines opgegraven.  Toch heb je nu al 5 uur nodig om het opgegraven deel te bezoeken.  ‘S ochtends heb je de meeste kans om dieren te zien, smiddags heb je beter licht om fotos te nemen.   

De weg naar de site is wel geasfalteerd, maar pas op want er zitten veel kuilen in. De site gaat om 8 uur ’s ochtends open, houd er rekening mee dat ze vaak na 14.30 niemand meer toelaten. Ga er goed voorbereid heen. Neem water en lunch pakket mee, want er is vaak niets te krijgen bij de site.  Op Km 20 is een klein museum dat zeker een bezoekje waard is. 

Een bezoek aan Calakmul is eigenlijk geen dagtocht vanuit Maya Luna. Daarvoor is de site te ver weg. We raden je aan om te overnachten bij Rio Bec Dreams, een klein hoteletje op 100 km afstand van de site. Diane, de eigenaresse, weet enorm veel van de Maya cultuur en kan een gids regelen.