Eco Hotel Restaurant Maya Luna Mahahual Diving Banco Chinchorro

Banco Chinchorro

Banco Chinchorro Biosfeer reservaat

ligt op zo´n 34 kilometer afstand van de kust van de Costa Maya, ongeveer recht tegenover ons hotel. Het maakt deel uit van het “Meso Amerikaanse rif” systeem. Het biosfeer reservaat Banco Chinchorro bestaat uit 3 atollen:

1. Cayo Norte
2. Cayo Central ( de grootste met een oppervlakte van 5.6 km2)
3. Cayo Lobos.

Een dagtocht naar Chinchorro is een van de favoriete activiteiten van vele duikers. In de loop der eeuwen zijn er behoorlijk wat schepen op het rif gelopen. Daardoor is de zeebodem van Chinchorro bezaaid met allerlei soorten wrakken; galleien, 19e eeuw’s koopvaardei-schepen maar ook moderne vrachtboten zijn hier gestrand. Daardoor hebben zich inmiddels allerlei soorten koraal en sponsen om de wrakken heen genesteld. Sommige van de scheepswrakken zijn geïdentificeerd als: SS Tropic, SS Far Star, SS Ginger Screw, SS Caldera, SS Glen View, SS Penelopez, SS San Andreas en SS Escasell.

 

Duikplekken bij Banco Chinchorro

Banco Chinchorro kent meer dan 30 verschillende duik sites, verschillend in diepte van 10 to 35 meter. Een populaire duik site is “Gata” vernoemd naar de spaanse naam voor de verpleegster haai. Die zijn daar uitzonderlijk actief en zwemmen vaak achter de duikers aan. Andere bekende duik sites zijn “Coral Negro” , “Het aquarium” , “40 Canons”, “Calderas”, “Gran Muro”  en “Teresitas”. Naast de prachtige koraal formaties kun je onder andere genieten van grote scholen sardientjes, schildpadden, baars, blauwe papegaaivis, adelaarsrog, verpleegster haai, barracuda, krab, murenen en kreeft. En natuurlijk een enorme variatie van rif vissen in allerlei kleuren en soorten. 

Alamar

In 2009 heeft Pedro González-Rubio de semi-documentaire Alamar gefilmd op Biosfeer reservaat Banco Chinchorro.  Deze 1 uur en 13 minuten durende film vertelt het verhaal van Jorge, een jongeman van Maya-roots, en Natan, zijn half-Italiaanse zoon, die samen tijd door brengen bij het Banco Chinchorro-koraalrif. De film heeft 11 prijzen gewonnen en is 8 keer genomineerd. Een van de prijzen was de Tiger award toegekend door het tijdens het Rotterdam Internationaal film festival in 2010.

Eco Hotel Restaurant Maya Luna Chinchorro Bank houten woning
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Chinchorro Bank snorkelen
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Chinchorro Bank koraal
Eco Hotel Restaurant Maya Luna Chinchorro Bank dolfijnen

Snorkel en duik tours bij reservaat Banco Chinchorro

Vanwege het kristalheldere water en de gigantische hoeveelheid gekleurde vissen is Chinchorro een paradijs voor duikers en snorkelaars. Sommige van de scheepswrakken zijn geïdentificeerd als: SS Tropic, SS Far Star, SS Ginger Screw, SS Caldera, SS Glen View, SS Penelopez, SS San Andreas en SS Escasell.

Banco Chinchorro is een ecologisch beschermd gebied. Het is sinds 1996 officieel een beschermd reservaat. Slechts enkele duikshops in Mahahual hebben de vergunning om duik en snorkel tours naar Chinchorro te organiseren. Om een tour naar Chinchorro mogelijk te maken moeten de weersomstandigheden gunstig zijn. Bovendien is er een minimum van 6 personen nodig. Als de zee redelijk kalm is, doe je er met de boot ongeveer 1.5 uur over. Maar als de zee wat minder kalm is, is het al snel 2 to t 2.5 uur. Je vertrekt vaak al s´ochtends vroeg en komt om ongeveer 5pm weer terug in Mahahual. 

Dolfijnen

Tijdens de durende boottocht naar het Biosfeer reservaat Banco Chinchorro kom je met een beetje geluk dolfijnen tegen. Op onze eerste tocht naar Chinchorro kwamen we op de terugweg naar Hotel Maya Luna een groep van 60 dolfijnen tegen. De kapitein moedigde ons aan om in het water te springen. Zodoende konden we een half uur met hen zwemmen. Ondertussen bleef de kapitein rondjes varen, want dolfijnen zijn dol op het geluid van de motor. De dolfijnen kwamen heel dichtbij maar we konden ze net niet aanraken.  Zwemmen met dolfijnen in het wild is een onvergetelijke ervaring.. 

Banco Chinchorro, Patrimonio Cultural Sumergido – Arqueología Subacuática INAH / SAS.
Een online boek over de geschiedenis van Chinchorro (in het spaans)